A3_stroming

TO START KITESURFING

Beste toekomstige kitesurf(st)er. Nadat je je lesjes keurig hebt afgerond en veilig zelfstandig aan de slag mag, wil je natuurlijk zo snel mogelijk meters maken op het water. Hieronder wat tips.

Tip 1 – Check het weer
Aanlandige wind, genoeg wind, maar ook weer niet teveel en geen onweer uiteraard. Onderstaande links kun je bijvoorbeeld gebruiken om te checken of je veilig het water op kunt gaan. Maar houd ook tijdens je sessie het weer on de gaten.

www.windmeting.nl
www.katwijkcam.nl
www.buienradar.nl
www.windfinder.com
www.surfweer.nl
www.getij.nl

p.s. zwarte strandvlag= kite verbod

Tip 2 – Check je gear

Ga niet het water op als je materiaal niet in orde is; de krachten van de natuur kunnen grillig zijn en je zult soms toch ietsje verder uit de kust zijn dan je dacht, toch vervelend als je dan een lijntje breekt of erger…
Dus controleer regelmatig je materiaal, de lijnen, knoopjes, slijtageplekken en koop op tijd nieuw spul. Ennuh, hoe werkte je safety ook al weer???

Tip 3 – Check je verzekering
Het is aan te bevelen je te verzekeren tegen schade aan anderen ( WA), diefstal of materiaalschade. Steeds meer verzekeringen hebben hier een speciale polis voor.
Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Tip 4 – Check de “locals”
Vraag aan de mensen die ter plaatse zijn hoe het die dag is. Ze kunnen je helpen waar nodig en willen ook graag weten wie het nieuwe (dag) lid is. We proberen elkaar op het water in de gaten te houden. Het “launchen” en “landen” van je kite moet tussen de twee palen die op ons strand staan ( kitezone).

Tip 5 – Check jezelf
Dit lijkt een overbodige tip, maar ervaring blijkt, dat als je je niet goed voelt of twijfelt of de wind toch niet te hard voor je is….Bij twijfel niet doen. En sta je heerlijk op het water voor uren en merk je dat je steeds meer foutjes maakt, dan is het tijd om toch even pauze te houden. De kans op ongelukken wordt anders groter.

en verder… 

Kitesurfen is een waanzinnige sport welke de wereld in rap tempo verovert. De adrenalinerush en de hoeveelheid fun die je hebt als je over het water schiet, als je springt en pas vele meters verder weer landt, is absoluut verslavend. Een lekkere kite-sessie zorgt meestal voor een gezonde honger naar meer! Veel power is voor velen de aantrekking van het kitesurfen, maar deze power vormt vaak ook het gevaar. Riders raken gewond terwijl dat vaak voorkomen kan worden met een klein beetje meer kennis en voorzichtigheid. Denk eens na wat deze tien veiligheidstips voor jou kunnen doen als je ze in jouw kite-style opneemt. Ze dragen bij aan een verhoogde veiligheid voor jou en voor je omstanders. Ze kunnen er voor zorgen dat kitesurfen een sport blijft die voor iedereen toegankelijk is.

Ze kunnen voorkomen dat kitesurfen verboden wordt, iets wat bij sommige goede spots al al dreigt! Deze veiligheidsrichtlijnen zijn ontstaan uit uitgebreide analyse van bijna honderd kitesurf incidenten en ongelukken. Natuurlijk kunnen deze richtlijnen niet alle gevaren voorkomen, dus blijf voorzichtig!

1. HOUDT TENMINSTE 60 METER AFSTAND VAN GEVAARLIJKE OBJECTEN. (2 x lijnlengte)
Eventuele boten, containers, prullenbakken, prikkeldraad en andere objecten zijn erg hard en dus gevaarlijk. Depower je kite zo vroeg mogelijk als zulk gevaar dreigt. Bij het kitesurfen geldt: “afstand is je beste vriend”! De nodige afstand kan er voor zorgen dat inschattingsfouten of gewoon botte pech niet met schade, verwondingen betaald hoeven worden. Er zijn al kiters gewond geraakt door een gebrek aan afstand.

2. HOUDT HET WEER NAUWLETTEND IN DE GATEN.    
Stormen en instabiele wind hebben de nodige kiters verwond. Check daarom voor je gaat kiten uitgebreid de weersvoorspellingen. Bekijk weerkaarten, check de windwaarschuwingen en -voorspellingen en nog veel belangrijker: hou tijdens het kiten eventuele weersveranderingen constant in de peiling!
Kitesurfen is het veiligst als er geen storm of zware windvlaag dreigt, als de wind gelijkmatig en niet vlagerig is. In andere woorden, als jij als kiter niet zeker weet of jij of je gear de omstandigheden aankunnen, ga dan nooit het water op! Als je ziet dat er een storm of windvlaag dreigt ga dan direct naar de kant en haal je vlieger neer. Verwijder de lijnen en zorg er voor dat je vlieger op een veilige plaats ligt, ruim alles op voordat de veranderingen in het weer jou bereikt hebben. Vermijd altijd directe aflandige of aanlandige wind, en probeer de mensen op het water tijdig te waarschuwen voor dreigend gevaar.

3. NEEM VOLDOENDE LESSEN VAN EEN GOEDE KITESURFSCHOOL    
Bouw hiermee voorzichtig en onder begeleiding ervaring op in condities die door ervaren instructeurs beoordeeld worden. Natuurlijk kost dit geld, maar bedenk je dan dat je met ervaring voorkomen kunt dat je je kite-gear, de omstanders en niet in de laatste plaats, je jezelf beschadigt. Daarnaast beperken we met een het voorkomen van ongevallen ook de kans dat kitesurfen op sommige spots verboden wordt!

4. CONTROLEER JE GEAR VOOR JE JE KITE OPLAAT    
Voor je het water opgaat is een uitgebreide controle van je gear noodzakelijk. Controleer je lijnen op schade en op juiste bevestiging aan je kite. Voorkom dat ze in de knoop zitten of verkeerd aangesloten, voorkom lussen in je lijnen. Heb je schade aan je kite, repareer die dan voor je de kite weer oplaat.

5. GEBRUIK SAFETY GEAR    
Gebruik altijd een goede en passende helm, een impact vest, een kite-leash die je getest hebt en waarvan je zeker weet dat hij werkt. Gebruik een goede en betrouwbare chicken-loop voorzien van veiligheidssysteem met quick-release, ook aan je vaste trapezelijn! Door je quick-releases regelmatig onder spanning te testen voorkom je dat ze weigeren als je ze echt nodig hebt. Daarnaast kan een scherp mes (speciaal kite-mes) voor extra veiligheid zorgen.

6. VOORKOM HET KITEN IN HARDE WIND, OF WEES JE BEWUST VAN DE RISICO’S    
Probeer te voorkomen dat je kitesurft in wind harder dan 5 Beaufort. Dat is dus wind van 22 knopen of meer. De krachten op je kite en de snelheid waarmee je vaart of springt nemen bij hogere windsnelheden enorm toe. De veiligheidsmarges die je dan hebt zijn erg klein en een ongeluk is veel sneller bij je dan je verwacht, waardoor de nodige ongevallen gebeurd zijn.

7. PROBEER JE KITE UITGEHAAKT OP TE LATEN EN OEFEN DIT    
Let op dat je je bar zonder meer kunt loslaten en daarmee de depower leash van je kite activeert als het mis dreigt te gaan. Het veiligste is het om pas in te haken als je vlak bij het water bent en je vlieger laag boven het water hebt. Je kunt zo snel je board pakken en het water op.

8. LAAT JE VLIEGER INDIEN MOGELIJK MET EEN ERVAREN HELPER OP    
Een ervaren helper die jouw instructies en signalen begrijpt zonder daarbij fouten te maken voorkomt gerommel, crashende kites en mogelijk veel schade en verwondingen. Zorg ervoor dat de helper en jij “dezelfde taal” spreken en dezelfde signalen gebruiken. Als de omstandigheden het toelaten kan het veiliger zijn om je kite vanuit of dicht bij het water op te laten.

9. HOUDT JE KITE LAAG, VOORKOM LOEVEN EN VAAR ZO SNEL MOGELIJK WEG VAN DE KANT    
Blijf niet op het strand of in de buurt van harde objecten als je kite in de lucht is. Springen met een kite op het strand is wellicht spectaculair, maar heeft voor de nodige botbreuken en andere schade gezorgd. Regelmatig gebeuren er zo ongelukken doordat een windvlaag een kite met rider meesleept. In het water kan dit veel minder snel ernstige schade of verwondingen veroorzaken dan op het land.

10. VOORKOM GEZEUR, VOORKOM ONGELUKKEN, HOU JE OGEN OPEN!    
Zie je iemand die hulp nodig heeft tijdens het kiten of een goed advies? Spring dan voor elkaar in de bres en help zo je medekiters. Zie je mensen fouten maken of zie je stommiteiten al van een afstand aankomen? Probeer die mensen dan van de gevaren te overtuigen en voorkom zo problemen voor alle kiters op die spot. Als we willen blijven kiten op die ene perfecte spot, laat dan de toegang tot die spot niet verpesten door onervarenheid van anderen. We beoefenen allemaal de sport, dus help elkaar en help zo jezelf!